Boya astarı nedir ve ne işe yarıyor gibi sorular genellikle boya işlemlerinden önce astar uygulaması yapmak isteyen kişilerin araştırdıkları konular arasındadır. Astar boya uygulaması genel olarak hemen herkesin ilgi gösterdiği ve özellikle bahar mevsimlerinde araştırdıkları konulardır. Gerek yeni bir eve geçildiğinde olsun gerekse var olan evin tadilat aşamasında olsun astar boya yenilenme sürecinin adeta olmazsa olmaz aşamalarından biridir.
Astar boya nedir, nasıl uygulanır ve bu boya uygulamasının önemi nedir gibi sorular veyahut konuya ilişkin tüm merak ettiklerinizi bu içeriğimizde sizler için derledik. İnşaat sektöründe önemli bir yere sahip olan iç cephe veyahut dış cephe boya uygulamalarından önce uygulanan astar boyalar deneyimli bir usta tarafından uygulandığı zaman yüzeylerde sorunsuz şekilde bir çalışma gerçekleşmesi sağlanır.
Astar Boya Nedir?
Astar boya nedir, neden uygulanmalıdır, önemi nedir gibi sorularla daha sıklıkla inşaat ve şantiye bloglarında karşılaşılır. Zira genelde insanlar inşaat projesi kapsamında olan evlerinin veyahut farklı yapıların iç yada dış cephe uygulamalarını oluştururken astar boya işlemini merak ederler. Astar boya uygulamasının sonrasında yapılacak olan boyanın tam olarak rengini vermesi beklenir. Astar boya uygulamasının esas amacı da uygulama yapılacak olan yüzeyin boya işlemine hazır hale getirilmesidir.
Bu noktada astar boya işlemi adım adım uygulanır. İlk olarak uygulama yapılacak olan yüzeyin hazırlanmasında temizlik işlemi, zımparalama ve varsa eğer çatlakların yada boşlukların doldurulması gibi işlemler gerçekleştirilmelidir. Ardından ise esas boya işlemine de geçilmeden önce boyanın tam olarak uygulanacak alana rengini verebilmesi adına bir kat dahi olsa astar boya uygulamasına geçilir.
Astar boya nedir sorularınız için basit bir tanımını yapmamız gerekirse, astar boya işlemi esas boyanın son kat uygulamasına geçilmeden önce araya astar boya işlemi girer. Bu noktada astar boya uygulaması yapılar ve sonrasında son kat olacak şekilde esas boya yüzeye sürülür. Burada amaç sadece pürüzsüz şekilde bir yüzeye sahip olmaktır. Var olan pürüzlerin yok edilmesi ve duvar görünümünün astar boya ile iyileştirilmesi gerek iç gerekse dış cephe boya işlemlerinde son derece önemlidir.
Boya astarı işlemleri genel olarak ilk defa boya işlemi uygulanacak olan yüzeylere uygulanabildiği gibi aynı zamanda onarımı yapılmış veyahut zımpara işlemi görmüş olan yüzeylere de rahatlıkla uygulanabiliyor. Astar boyalar genel olarak normal boyalardan farklı şekilde fomülasyonu vardır. Zira astar boya duvarlarda yer alan pürüzleri, çatlak veya farklı onarım işlemlerinden oluşan izlerin yok edilmesini sağlaması açısından kalın bir boya türüdür. Onarım işlemlerinden kalan kalıntıları veyahut izleri yok etmesini ve duvara pürüzsüz bir görünüm kazandırması açısından astar boyalar, içeriğinde katkı maddesi fazla olan boya türüdür.
Astar boya işlemleri aynı zamanda uygulama yapılacak olan yüzeyde olması muhtemel olan neme ve küfe karşı dayanıklılık sağlamaktadır.
Boya Astarı Çeşitleri Nelerdir, Ne İşe Yarar?
Astar boya nedir, ne işe yarıyor ve bu boyanın çeşitleri nelerdir gibi sorular daha sıklıkla astar boyanın ne işe yaradığını merak eden ve yapılması gerekli midir sorularına yanıt arayan kişilerin araştırdıkları konular arasındadır. Astar boya uygulaması var olan yüzeyin tam olarak kusurlarının örtülmesi ve yapılacak boya işleminin daha iyi oturması için gerekli olan bir aşamadır.
Astar Boya çeşitleri şöyledir:
Yağ Bazlı Olan Astar
Bu astar türü genel olarak ahşap yada beton olan yüzeyler için uygulanması gerekli olan bir üründür.
Epoksi Boya Astarı
Garajlarda var olan zeminlere ve ağır aşınmaya maruz kalmış yüzeyler için idealdir.
Lateks Boya Astarı
Metal yada alçıpan gibi yüzeylerin tam olarak pürüzsüz görünüm kazanması açısından ideal olacak bir seçimdir.
Dönüşüm Boya Astarı
Solvent boyadan su bazlı boya uygulamasına geçiş evresinde uygulanması gerekli olan astardır. Yüzeye uygulanacak olan renk değişimi evresinde dönüşüm astarı mutlaka uygulanmalıdır.
Boya Astarı Nasıl Yapılıyor?
Astar boya, boya imalatının ilk defa yapıldığı yüzeylerden önce yapılabildiği gibi boyanın değiştirilmesinin gerektiği durumlarda da uygulanır. Boyanın değiştirilmesinin istendiği durumlarda farklı boyaların birbirine yapışmama ve tutmama gibi sorunların oluşmamasını önler. Astar boyanın kullanımında ürünün üzerinde yazan miktarda sulandırma işleminin yapılması gerekir. Her ürün için bu değerler farklı olabilir.
Boya uygulaması nasıl fırça ile yapılıyorsa astar boya işlemi de aynı şekilde fırça aracılığı ile yapılabilir. Akrilik astar boya renginin değiştirilmesinin istendiği durumlarda kullanılarak istenilen tonda rengin elde edilmesini sağlar. Astar boya boya işi yapan profesyonel boya ustaların ve bu işi amatör olarak yapan kişilerin kullandığı bir malzemedir. Astar boyanın kıvamlı bir yapısı olduğu için zımpara işlemi ile pürüzlerin yok edilmesi lazımdır.
Astardan Sonra Boya Ne Zaman Yapılır?
- Astar yapılmasından sonra boya işlemine geçilmeden önce ürünün üzerinde belirtilen miktarda beklenir. Ortalama bu süre 24 saattir. 24 saat sonra boya işlemine geçilebilir.
- Astar boyanın tek kat yapıldığında yeterli olmadığı durumlarda birden fazla uygulama yapılmalıdır.
- Solvent bazlı boyaların kuruması için 24 saat beklenmelidir.
- Sıcaklığın ve nemin yüksek olduğu durumlarda belirtilen süre daha fazla uzayabilir.
- Yapılan boya astarının tam kuruması beklenmelidir. Tam kuruma sağlandıktan sonra istenilen verim elde edilebilir.
Boya Astarı Nasıl Kullanılır?
Astar boyanın kullanımı yüzeyin cinsine ve proje çeşitine göre farklılık gösterebilir.
İzlenecek adımlar şu şekildedir.
- İlk olarak yüzey hazırlığının yapılması gerekir. Eski boyaların ve yüzeydeki kirlerin lekelerin temizlenmesi gerekir. Yüzeydeki çatlaklar delikler bozuk kısımlar tamir edilmelidir. Uygulama yapılacak yüzey ahşap ise boya öncesi zımpara yapılarak pürüzsüz hale getirilmelidir.
- Astar boyanın uygulama aşaması fırça, rulo veya püskürtme tabancası kullanılarak yapılabilir.
- İlk astarın uygulanmasının ardından kuruması beklenmelidir. Gerektiği durumlarda birden fazla astar uygulaması yapılabilir.
- Astar boyanın kurumasının ardından son kat boya işlemine geçilir. Yapılan işlemler doğru ise ve işçilikte hata yoksa istenilen sonuç elde edilir.
İlginizi Çekebilir: Sıva nedir? Boya üzerine boya olur mu?