Çekomastik nedir sorularınıza ilişkin olarak bu bir tür dolgu, yapı malzemesidir diyebilmemiz mümkündür. Dolgu malzemesi olarak kullanılan çekomastik yada farklı bir söylemle mastikler, gerek metal gerekse cam, ahşap veyahut beton gibi malzemelerle bir araya geldiği zaman oluşturulan bağlantıların hiçbir şekilde sızdırma yapmayacağının garantisini vermektedir.
Sizler için hazırlamış olduğumuz bu içeriğimizde çekomastik nedir, nerelerde kullanılır veyahut kullanım amacı nedir gibi soruların yanıtlarını ve konuya dair tüm merak ettiklerinizi aktarmaya çalışacağız.
Mastik Nedir, Nerelerde Kullanılır?
Mastik nedir veyahut nerelerde kullanılır soruları daha sıklıkla bu malzemenin kullanım avantajlarından yararlanmak isteyen kişilerin araştırdıkları bir konu olarak ön plana çıkıyor. Mastik nedir soruları için basit bir tanımlama yapmamız gerekirse, gerek sıvıların gerekse birtakım haşerelerin yapılara sızmasını veya girmesine önlem oluşturmak için binalarda yer alan boşlukların doldurulmasını sağlayan dolgu malzemesidir. Bu dolgu malzemesi genel olarak yapılarda yer alan birtakım boşlukların doldurulmasında kullanılan adeta bir inşaat dolgu malzemesi de diyebiliriz.
Mastik olarak adlandırılan bu dolgu malzemesi genel olarak birbirleriyle aynı olan veyahut farklı yapısal özelliklere sahip olan malzemelerin birleştiği noktaların yalıtılması için kullanılır. Mastik malzemesi bir diğer yandan cam elyafı, beton gibi sert alanların yapıştırılmasında kullanılabiliyor. Bu alanlarda yer alan boşlukların doldurulmasında çekomastiklerin işlevselliği fazladır.
Suya ve ısıya karşı dayanıklılık sağlayan bu dolgu malzemesi bu nedenledir ki uzun seneler sorunsuz şekilde uygulandıkları alanların kullanılmasını mümkün kılarlar. Dış ortamlara uyumluluk sağlamalarından dolayı tercih edilen bir dolgu malzemesidir. Çekomastikler her alanda var olan boşlukların doldurulmasında kullanılan bir malzemedir.
- Ahşap yüzeylerde
- Çelik
- Mermer
- Alüminyum
- Beton yüzeylerde
- Cam
Bu saymış olduğumuz tüm yüzeylerde mastik kullanımı yapılabilir. Çekomastikler tipik olarak sıvı formunda olan ve yoğun macun kıvamındadır. Doldurma tabancası desteğiyle uygulama yapılacak olan alana sıkılarak mala desteğiyle düzeltilerek uygulanır.
Mastik Türleri Nelerdir?
Mastik nedir ve kullanım alanları nelerdir denildiği zaman hiç kuşkusuz ki Mimarlar veyahut İnşaat sektöründe yer alan çalışanlar bu sorunun yanıtlarını kolaylıkla bilebilirler. Zira bu dolgu malzemesine oldukça aşinadırlar.
Mastik çeşitleri arasında hiç kuşkusuz ki sektörde çok farklı isimler altında mastikler yer alır. Her üründe olduğu gibi mastik türlerinin de her birinin artıları olabildiği gibi eksi tarafları da mevcuttur. Dolayısıyla bu dolgu malzemesi türünde yaşanması muhtemel olan olumsuzluklara engel oluşturabilmek için kullanım alanınıza uygun olan çekomastikleri seçmenizde yarar vardır.
Poliüretan Mastikler
Hemen her yüzeye uyum sağlayıp yapışabilen bir sert dolgu malzemesidir. Mastik türleri arasında öne çıkan bu mastik, var olan sıvıların veyahut farklı maddelerin birbirlerine karışmasını bertaraf edebilmek için conta bağlantıları ile sağlam ve dayanıklı bağlantılar oluşturulmasını sağlar. Aşınma gibi durumlara karşı dayanıklılık gösterirler.
Bu tür mastikler nadir şekilde boyama işlemlerine maruz kalabilir. Beton döşemelerle genel bir uyum içinde olması için siyah veyahut beyaz tonlarında da üretimi yapılabilmektedir.
Polisülfid Mastikler
Diğer çekomastik türlerine kıyasla uçucu bileşiklerden oluşur. Kullanım süresi boyunca esnek kalırlar. Su altında dahi kullanılabiliyor.
Hibrit Mastikler
Bu tür mastikler ise poliüretan ve silikon malzemenin özelliklerini içerir. Kokusuz yapıdadır ve çevre dostu olan mastiklerdir.
Akrilik Mastikler
Akrilik mastik türleri boyanabilir özelliktedir. Suyla teması bulunan alanlarda uygulanmamalıdır.
Bitüm Mastikler
Hızlı tadilat olması gerekli alanlarda kullanılması uygundur.
Silikon Mastikler
Silikon mastik türleri uygulandıkları alanlarda suya dayanıklılık sağlarlar ve nem, küf ve pas olaylarının yaşanması söz konusu değildir.