Kiremitler çatı kaplama malzemeleri arasında en popüler seçeneklerden biridir. Çatı kiremitleri çeşitli malzeme, renk ve stillerde olabilirler. Kiremit fiyatları ise projede kullanacağınız ürüne göre değişkenlik gösterir.
Her inşaat malzemesinde olduğu gibi kiremit fiyatları pek çok faktörden etkilenebilir. Üstelik çatı kiremitlerinin fiyatlarını etkileyen faktörler hammadde, nakliye ve üretim maliyetleriyle sınırlı olmayabilir.
Kiremit nedir?
Kiremit bir binanın çatısını kaplamak için kullanılan en popüler yapı malzemesidir. Genel olarak kil ve beton kullanılarak üretilir. Çatıda sıralar halinde dizilmeyi destekleyecek bir biçimde şekillendirilir.
Kiremit üretimi için hammaddeler bir araya getirildikten sonra karıştırılırlar. Karışım tamamlandıktan sonra kalıplama yapılır. Ardından kurumaya bırakılır ve kuruduktan sonra fırınlanarak üretim tamamlanır.
Kiremit oldukça dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Diğer pek çok yapı malzemesine göre daha az bakım gerektirir. Stili ve rengi üretim koşullarına göre değişebilir. Yeri geldiğinde dekoratif olarak kullanılabilir.
Kiremidin döşeme işlemi çatı kaplamada uzman kişiler tarafından yapılır. Döşeme işlemine alttan başlanır ve yukarı doğru sıralar halinde ilerlenir. Çatıya sabitlenmesi için çiviler veya daha farklı malzemeler kullanılabilir.
Neden çatılarda kiremit kullanılır?
Çatılarda kiremit kullanılmasının birçok farklı sebebi vardır. Dayanıklılık, hava koşullarına direnç ve çok yönlülük en önemli sebeplerdir. Bazen ise belirli kiremit modelleriyle dekoratif amaçlı kullanımlar söz konusu olabilir.
- Bakım avantajı: Kiremitler çok fazla bakım gerektirmezler. Bakıma ihtiyaç olduğunda çok düşük maliyetler söz konusudur. Su ve bir miktar temizlik maddesiyle kolayca temizlenebilirler.
- Enerji verimliliği: Bazı kiremit modelleri enerji verimliliği sunarlar. Güneş ışığını yansıtarak binanın serin kalmasını sağlarlar ve harcanması gereken enerji maliyetini düşürmeyi başarırlar.
- Dayanıklılık: Çatıya yerleştirilen kiremitler uzun yıllar boyunca (yaklaşık 40-50 yıl) bozulmadan durabilirler. Doğa koşullarına neredeyse tamamen uyum sağlayabilecek şekilde üretilirler.
- Dirençlilik: Kiremitler yapıları gereği hava koşullarına karşı dirençlidirler. Rüzgar, yağmur ve kar gibi pek çok hava koşulunda binaları ama özellikle yapıların üst kısımlarını koruyabilirler.
- Çok yönlülük: Kiremitler yapı malzemesi olarak çok yönlüdürler. Her türlü binaya uyum sağlayabilecek tarzda kiremit modelleri üretilebilir. Ayrıca, kiremit modelleri isteğe bağlı olarak renklendirilebilirler.
Tüm bunlara ek olarak çevresel faydalar vardır. Kiremit kilden üretildiğinden doğal bir üretim sürecinden geçer. Üretimde kullanılan malzemeler sürdürülebilir yapıda olduklarından karbon ayak izi azaltılır.
Kiremit çeşitleri nelerdir?
Kiremit çeşitleri üretim hammaddelerine ve şekillerine göre farklı olabilirler. Hammadde açısından kilden, betondan, camdan ve metalden üretilen kiremit çeşitleri vardır. Ayrıca, kiremit fiyatları malzemeye göre değişebilir.
- Kil kiremitler: Kil kiremitler en yaygın kiremit çeşididirler. Fırında pişirilen doğal kilden üretilirler. Hava koşullarına karşı dirençlidirler. Aynı zamanda farklı stillerde (Marsilya, Akdeniz vb.) olabilirler.
- Metal kiremitler: Metal kiremitler bakır, çelik veya alüminyum kullanılarak üretilirler. Genel olarak eski tip çatıların istenilmediği daha modern stillerdeki binalarda kullanılırlar.
- Beton kiremitler: Beton kiremitler çimento, agrega ve kum kullanılarak üretilirler. Diğer kiremit çeşitlerine göre ekonomiktirler. Dayanıklılıkları ise malzeme kalitesine göre değişkendir.
- Cam kiremitler: Cam kiremitler doğal ışığın içeri girmesini sağlayan tarzda olurlar. Güneş enerjisinden yararlanılan çatılarda tercih edilirler. Ayrıca bakımları diğer kiremitlere göre daha kolaydır.
Tüm bunlara ek olarak kiremitlerin genelde stillerine göre adlandırıldıkları unutulmamalıdır. Çatıya farklı bir görünüm kazandıracak Marsilya, Akdeniz, Osmanlı, Granada ve Valencia gibi birbirinden farklı stiller mevcuttur.
Modellerine göre kiremit fiyatları
Kiremit fiyatları standart değildir çünkü farklı üretim koşulları söz konusudur. Kilden üretilme kiremidin ile betondan üretilme kiremidin fiyatı farklıdır. Benzer şekilde stiller arasında fiyat farkıyla karşılaşabilirsiniz.
1. Mahya kiremit fiyatları
Mahya kiremit tek başına kullanılmaz. Diğer kiremitleri tamamlayan önemli bir parçadır. Kırım noktası olarak adlandırılan bölgeleri kapatır. Özellikle çatının her iki kısmının birleştiği üst kısımlarda kullanılır.
Boyutu: 430 mm x 230 m 1 Adet ağırlığı: 3,50 Kg 1 mtül Sarfiyatı: 3 Adet 1 Adet Fiyatı: 35,50 TL |
2. Marsilya kiremit fiyatları
Marsilya kiremidi bir tür kil kiremittir. Profili gereği eğimi yüksektir. Diğerleri gibi hava koşullarına karşı dirençlidir. Doğal kilden üretilir ve fırına atılmadan önce şekillendirilir. Üretim talebine göre farklı renkte olabilir.
Boyutu: 410 mm x 230 mm 1 Adet ağırlığı: 3,0 Kg 1 m2 Sarfiyatı: 15 Adet 1 Palette Kiremit Adeti: 280 Adet 1 Adet Fiyatı: 24,50 TL |
3. Valencia kiremit fiyatları
Valencia kiremit kil kullanılarak üretilir. Profili gereği kavislidir ve ilk bakışta namlu gibi olduğu fark edilebilir. Oldukça dayanıklıdır ve estetik görünümlere uygundur. Renkleri genelde kırmızı, turuncu ve kahverengidir.
Boyutu: 410 mm x 240 mm 1 Adet ağırlığı: 3,00 Kg 1 m2 Sarfiyatı: 15 Adet 1 Palette Kiremit Adeti: 240 Adet 1 Adet Fiyatı: 24,50 TL |
4. Akdeniz kiremit fiyatları
Akdeniz kiremit kilden üretilir. Profili gereği sıcaktır ve rengi toprak tonlarına yakındır. Hava koşullarına karşı dirençlidir. Genellikle estetik açıdan geleneksel esintiye sahip olması istenen yapıların çatılarında kullanılır.
Akdeniz kiremitleri mikrokil teknolojisi ile edilen mikronize kil hammaddesinin yüksek ısılarda pişirilmesi ile elde edilir. 300 Kgf ortalama mukavemete değeri ile son derece sağlam bir yapıdadır. Kenetlenme sistemi olarak çift kanallı olması suyu daha güvenli tahliye etmesini sağlar. Şaşırtmalı bir şekilde döşenmesi durumunda her ebattaki çatıda su akıntısına karşı güven sağlar.
Boyutu: 410 mm x 240 mm 1 Adet ağırlığı: 2,95 Kg 1 m2 Sarfiyatı: 15 Adet 1 Palette Kiremit Adeti: 300 Adet 1 Adet Fiyatı: 23,00 TL |
5. Alaturka kiremit fiyatları
Alaturka kiremit doğal kilden üretilir. Profil açısından karmaşık dekoratif desenlere sahiptir. Hava koşullarına karşı dirençlidir ve rengi diğerlerine göre daha canlıdır. Tarihsel görünüm ve restorasyon için idealdir.
Boyutu: 160 mm x 190 mm x 410 mm 1 Adet ağırlığı: 3,00 Kg 1 m2 Sarfiyatı: 28 Adet 1 Palette Kiremit Adeti: 240 Adet 1 Adet Fiyatı: 23,00 TL |
6. Granada kiremit fiyatları
Granada kiremit doğal kilden üretilir. Profil açısından oldukça kavisli ve estetik bir görünümü vardır. Dayanıklıdır ve hava koşullarına karşı dirençlidir. Genelde kırmızı, kahverengi ve turuncu renkte üretilir.
Boyutu: 410 mm x 240 mm 1 Adet ağırlığı: 3,00 Kg 1 m2 Sarfiyatı: 15 Adet 1 Palette Kiremit Adeti: 240 Adet 1 Adet Fiyatı: 24,50 TL |
7. Venedik kiremit fiyatları
Venedik kiremit kilden üretilir. Profil açısından düz ve dikdörtgen bir yapıya sahiptir. Dayanıklılığı diğer kiremit modelleriyle oldukça benzerdir. Genel olarak tarihi yapılarda ve onların restorasyonlarında tercih edilir.
8. Cam kiremit fiyatları
Cam kiremit kilden üretilmez. Doğal ışığın içeri girmesini sağlamak ve enerji verimliliği elde edebilmek için tercih edilir. Pek çok durum karşısında dayanıklıdır ve bakımları kolaydır. Güneş enerjisi için ideal bir seçimdir.
Boyutu: 410 mm x 230 mm 1 Adet ağırlığı: 3,60 Kg 1 m2 Sarfiyatı: 15 Adet 1 Adet Fiyatı: 700 TL |
9. Metal kiremit fiyatları
Metal kiremit alüminyum veya çelik gibi malzemeden üretilir. Kullanım kolaylığı sebebiyle sıkça tercih edilebilir. Hafif çelik yapılarda ve konutlarda kullanılabilir. Diğer kiremit türlerine göre renk çeşitliliği çok fazladır.
Boyutu: 1140 mm x 1520 mm 1 Adet ağırlığı: 7,0 Kg Kalınlık: 5 mm 1 Adet Fiyatı (114 cm x 152 cm): 17,50 USD 1 m2 Fiyatı: 14,50 USD |
Kiremit fiyatları neden yükselir?
Kiremit fiyatlarını etkileyebilen birbirinden farklı faktör vardır. Pazar talebi, malzeme maliyeti ve nakliye giderleri gibi detaylara göz atmak gerekebilir. Bazı durumlarda ise ekonomideki istikrarsızlık fiyatları etkileyebilir.
- Malzeme maliyeti: Kiremit yapımında kullanılan kil ve beton gibi malzemelerin üretim ile tedarik maliyetleri yükseldiğinde kiremit fiyatlarında artış görülmesi neredeyse kaçınılmazdır.
- Ekonomik istikrarsızlık: Bölgede üretim açısından sorun olmasa bile yaşanacak ekonomik istikrarsızlık kiremit fiyatlarına etki edebilir. Bunun sebebi istikrarsızlığın tedarik zincirini aksatabilmesidir.
- Nakliye giderleri: Kiremit üretildikten sonra şantiyeye veya satıcıya iletilir. Nakliye giderlerini etkileyebilecek yakıt fiyatlarındaki artış gibi koşullar kiremit fiyatlarını yükseltebilir.
- Piyasadaki talep: Kiremitlere olan talep çok yüksekse ve üretim talebi karşılamaya yetmiyorsa kiremit fiyatları artış gösterebilir. Benzer durum malzemelerin tedarikindeki sorunlar için geçerlidir.
Bununla birlikte, kiremit fiyatlarını dolaylı yoldan etkileyebilen faktörler vardır. Bunlardan en önemlisi işçilik maliyetidir. İşçilik maliyetin öngörülenden daha yükseğe çıkarsa kiremit fiyatları yükselebilir.