Karot nedir, nasıl alınır gibi sorular daha sıklıkla inşaat alanlarında veyahut madencilik sektörüne ilgi duyan kişiler tarafından da araştırılan konular arasındadır. Karot terimi İnşaat alanında sıklıkla kullanılan bir terim olmakla birlikte aynı zamanda Madencilik veyahut diğer Endüstriyel alanlarda da kullanılan bir terim olmaktadır. Karot nedir, nasıl alınır sorularınıza yönelik olarak hazırladığımız içerikte bu konuya ilişkin tüm merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.
Karot binaların oluşturulması esnasında içinde yer alan yapı malzemelerinin örneklerinin alınmasını sağlayan bir araçtır. Karot adlı araç matkap ucu gibi kesici bir uca sahip olan metal bir borudan meydana geliyor. İşte bu kesici uç sayesinde yapılarda yer alan malzemelerin örneklerinin kolaylıkla alınması sağlanıyor. Karot genellikle asfalt, beton veyahut kayaların örneklerinin alınmasında kullanılan bir tekniktir.
Karotların kullanım amacı aynı zamanda sadece yapılarda kullanılan malzemelerinin öğrenilmesinde veyahut bu kullanılan malzemelerin olası felaketlere karşı dayanıklılık gösterip göstermemesinin test edilmesinde değil ayrıca madencilik endüstrisinde de kullanılır. Madencilik alanında özellikle yer altında var olan madenlerin mineral oranlarının öğrenilmesinde ve bu madenlerden örneklerin alınarak test edilmesinde büyük önemi bulunuyor.
Özetle karot için, gerek inşaat alanında gerekse madencilik veyahut farklı endüstriyel alanlarda var olan madenlerin, yapı malzemelerinin örneklerinin alınmasını sağlayarak yapının durumu hakkında bilgi alınmasını sağlamaktadır. Bir nevi binalardan örnek alma teknolojisidir diyebilmemiz mümkündür.
Karot alımı yapılarak alınan örnekler ile yapıların oluşturulmasında kullanılan malzemelerin kalitesi, sağlam oluşu ve ayrıca tüm yapı için gerekli bilgilerin oluşturulmasına yardımcı olur.
Karot Testi Nedir?
Karot testi nedir, nasıl uygulanır gibi sorularınıza yönelik olarak yer verdiğimiz makalemizde konuya ilişkin tüm sorularınızın yanıtlarını rahatlıkla bulabilirsiniz. Karot testi daha sıklıkla İnşaat sektöründe uygulanıyor olsa da kimi zaman Endüstriyel sektörlerde ve Madencilik alanında da uygulanabiliyor. Ancak karot testi için tam olarak yapılarda kullanılan malzemelerin kalitesinin değerlendirilmesinde kullanılan bir tekniktir diyebilmemiz mümkündür. Karot testi özel bir matkap ucu şekilde olan bir aletle veyahut diğer bir söylemle karotla, yapının malzemesinin içinden örnek alınması ile uygulanan bir teknik testtir. Bir nevi insan sağlığında var olan kötü bir hastalığın belirlenmesinde kullanılan biyopsi işlemleri gibidir de diyebiliriz.
Karot testi numunesinin alınmasından sonraki aşama bu alınan kısım Laboratuvarda incelemeye alınır. Yapılan test çalışmalarının ardından kullanılan malzemenin kalitesi, dayanıklılığı gibi durumlarının analizi değerlendirilir. Beton yapılarda kullanılan malzemelerin değerlendirilmesi için uygulanan karot alımı ile yapıların dayanıklılık derecesi kolaylıkla belirlenebilmektedir. Karot testine aynı zamanda yapıların kontrolünün sağlanmasına yönelik olduğu için kontrol testi de denilebilir.
Karot testinin sağlıklı şekilde yapılmasıyla ayrıca beton numunelerinin de detaylı değerlendirilmesi yapılır. İnşaat sektöründe sıklıkla kullanılan bir testtir. Böylelikle yapıların deprem riskine yada farklı doğal afetlere karşı olan dayanıklılığı ve su emme kapasitesi anlaşılır.
Karot Testi Nasıl Uygulanıyor?
Karot testi nedir, yapılmalı mıdır veyahut karot testi nasıl uygulanır gibi sorular online inşaat platformlarında sıklıkla araştırılıyor. Özellikle son deprem yönetmeliğine göre oluşturulması gerekli olan yapılarda bu test kullanılıyor. Ayrıca hasar alan binaların oluşturulmasında kullanılan yapı malzemesinin kalitesinin belirlenme aşamasında da bu testin önemi oldukça fazladır.
Karot testinin uygulanma aşamaları ise şöyledir:
- Testin uygulanması için ilk olarak karot alımı yapılmasında kullanıla kesici alet, örnek alınmak istenen beton yüzeye yerleştirilir. Adeta matkap şeklinde çalışan bu alet ile yüzey üzerinden 10 ile 150 mm arasında farlı delikler açarak işlemi uygular.
- Bu aşamada betonun delinmesi için alet sabit tutulmalıdır ve delme işlemi özenle yapılmalıdır
- Karot deliğinin betona geçtiğinden emin olduktan sonra yavaş hareketlerle aleti geri çekmeye çalışmalısınız.
- Alınan karot örneği laboratuvara teste gönderilir.
Karot testinin uygulanması için oluşturulan deliklerin kapanması için beton dolgusu yapmalısınız. Bu işlem basit olmakla birlikte ardından küçük bir tadilat gerektirebiliyor.