Kaset döşeme, üst bölümü düz olan ve akabinde alt bölümünün her iki tarafında da kiriş veyahut ızgara şeklinde bir yapı meydana getiren yapısal sistemlere denilmektedir. Bu nervürlü levha sistemlerinin genel olarak üst kısımları ince yapıdadır.
Çift yönlü olan nervürlü veyahut dişli olan kirişler ağırlığı fazla olan döşeme yüklerinin taşınmasına katkı sağlar. Okul, hastane, sinema, otopark ya da alışveriş merkezi gibi insan kalabalığının fazla olduğu alanların oluşturulmasında kullanılır.
Kaset Döşeme Kalıbı Nedir, Özellikleri Nelerdir?
Kaset döşeme kalıp sisteminin özellikleri şöyledir:
- Beton tasarrufu sağlanması mümkündür.
- Bu döşeme sistemi ortalama olarak 50 sene kadar kullanılabilmektedir.
- Kaliteli ve sağlıklı bir beton yüzeyi sağlanır.
- Kullanım kolaylığı sunması ile tercih nedenidir.
- Döşeme kalıplarının sökülüp takılması ve akabinde işçiliği son derece basittir.
- Aynı zamanda istenilen boyutlarda tasarlanabilir.
Kaset döşeme kalıp sistemlerinin gereksinimlere uygun şekilde üretilebilmesi kullanıcılar açısından da oldukça büyük avantaj sağlayabiliyor. Bu nedenledir ki beton yüzeylerde gerek dayanıklılığı gerekse az beton kullanımı açısından bu kalıp sisteminden yararlanılır.
Kaset Döşeme Kalıpları Neden Kullanılır?
Bu kalıpların kullanım amacı, sağlamış olduğu avantajlar sıklıkla şantiye bloglarında araştırılır. Zira kaset döşeme kalıp sistemlerinin kullanılması ile beton yüzeylerin daha temiz olması sağlanır. Kullanılan kalıpların yapısına uygun olarak beton yapıların dayanıklılığını arttırır. Bir diğer yandan kaset döşeme sistemleri farklı kalıp sistemlerine kıyasla daha düşük seviyede beton kullanımı gerçekleştirebilir.
Bu kalıp sistemlerinin kullanıcılara sağlamış olduğu avantajlar ve kolaylıklar açısından da değerlendirdiğimizde sizlere şu avantajlarından bahsedebilmemiz mümkündür.
- Kolaylıkla beton yüzeylerin daha temiz olması sağlanır.
- Ses yalıtımı açısından büyük avantaj sağlar.
- Kullanılan kalıpların yapısına göre beton yapılarında dayanıklılığı arttırmada yardımcı olur.
- Isı yalıtımına katkıda bulunur.
- İç içe geçmelerinden dolayı kullanıcılara nakliye ücreti avantajı sağlar.
- Bu kalıp sistemlerinin oluşturulmasında işçilik azdır. Dolayısıyla da kolay sökülme ve takılma özelliğine sahiptir.
- Ortalama 100 defa sökülüp yeniden takılabilir.
- Maliyet açısından da tercih nedenidir.
Kaset Döşeme Kalıpları Nerelerde Kullanılabilir?
Kullanım alanları şu şekilde sıralanabilir.
- Okullarda
- Hastanelerde
- Tiyatro, sinema gibi alanlarda
- Otoparklarda
- Alışveriş merkezlerinde
Kaset Döşeme Kalıplarının Ölçüleri Nasıldır?
Kaset döşeme kalıplarının ölçüleri genel olarak bu kalıp sistemlerinin avantajlarından yararlanmak isteyen kişilerin online platformlarda araştırdıkları konu olarak ön plana çıkıyor. Genel olarak kolon aralıkları 15 m ile 25 metre kadar olan döşemeler için idealdir. Aynı zamanda kaset sistemlerinin meydana getirdiği kiriş sistemlerinin derinlikleri ise 35 ile 40 cm olacak şekildedir. Kimi zaman bu kiriş sistemlerinin derinlikleri 50 cm ile 150 cm olacak şekilde değişim gösterebilmektedir.
Bu kalıp sisteminde en fazla kaç metre açıklık olmalıdır denildiği zaman şöyle yanıt verebiliriz. Kaset kalıpları oluşturulurken kirişler arasında genel olarak mesafe 15 ile 25 metre kadar olabilmektedir.