Yeniden yapım, yeni bir inşa olarak ta tanımlanan rekonstrüksiyon, mimarlık alanlarında ve şantiyelerde kullanılan bir terim olarak ifade edilebilir. Tam olarak yıkılmış veyahut büyük oranda hasar almış anıtların yada sit alanlarının birtakım belgelere dayandırılarak eski şekline göre yeniden yapılması işlemine denilmektedir.
Mimarlık alanında kelimenin manası yeniden inşa olarak tanımlandığından dolayı rekonstrüksiyon var olan bir yapının özgün haliyle gün yüzüne yeniden çıkarılması için birtakım belgeler ve izinler ile yeniden oluşturulması işlemi olarak kabul edilir.
Bir diğer yandan ise restorasyon işlemi ile yakından ilişiği bulunan bir kelimedir de diyebiliriz.
Bu metot ile tarihi mirası muhafaza etmek, geçmişi anlamak ve kültürel değerleri devam ettirmek mümkündür.
Rekonstrüksiyon projeleri savaş, doğal afetler, yangınlar veya çürüme gibi felaketler neticesinde hasar görmüş tarihi binaları tamir etmek ve eski görünümlerini yeniden kazandırmak için kullanılır. Ayrıca, bir yapının orijinal hali tamamen yok olmuşsa, tarihçiler ve arkeologlar, belgelere ve araştırmalara istinaden yeniden inşa etmek için bu yöntemi kullanabilirler.
Rekonstrüksiyon projeleri, tarihi bir yapı veya anıtın nasıl yapıldığını, kullanılan malzemeleri, tasarımını, mimarisini anlamımızı sağlar. Ayrıca yapının yapıldığı dönemdeki estetik anlayışını ve kültürel değerini daha iyi kavramamızı sağlar. Tarihi bir yapı ya da alanın yeniden ortaya çıkarılması ile turizm ve eğitim alanında önemli bir adım atılmış olur.
Mesela Roma İmparatorluğu zamanından kalan antik eserlerin orjinal haline sadık kalarak yeniden yapılması ile ziyaretçilere geçmiş dönemdeki yaşam biçimini ve mimarisini anlama fırsatı sunar.
Rekonstrüksiyon günümüzde yeniden yapım olarak sürekli oluşturuluyor. Günümüzde hemen her tarihi yapıların restore edilmesi de bir nevi rekonstrüksiyon oluşumu da demektir. Mimari alanda yapılan restore çalışmaları sonucunda genel olarak kimi zaman mimari facialar şeklinde yazılı basında da gündem oluşturabiliyor.
Dolayısıyla rekonstrüksiyon yada restorasyon çalışmalarında genel olarak bölgenin de yeniden imarı şeklinde de açıklanabilir. Ülkemiz hatta tüm dünya ülkeleri çok sayıda savaşlar görmüş ve geçirmiştir. Dolayısıyla birtakım ülkelerde ağır yaralar alınmış ve kayıplar verilmiştir. İşte dünya üzerinde yıkılan ve yeniden yapım olarak inşa edilen çok sayıda yapılar mevcuttur.
Örnek vermek gerekirse, ikinci dünya savaşında yer alan Almanya’nın önemli kenti Berlin’in o dönemlerde büyük hasar aldığını ve bu hasar sonucunda da rekonstrüksiyon çalışmalarının yani yeniden inşasının yapıldığını söylemek isteriz. Bir ülkenin veyahut kentin nasıl yıkılıp yeniden inşa edildiği bu çalışma için örnek oluşturur.
Yeniden Yapım Nedir, Ne Anlama Gelir?
Yeniden yapım veyahut farklı bir söylemle restorasyon yada rekonstrüksiyonun kabul edilen bir çalışma olması için burada ne geçen zamanı geri alınabilir nede tarihi olan dönem yeniden yazılabilir. Bu noktaya özellikle dikkat ederek restorasyon çalışması yapılmalıdır. Restorasyon çalışmaları genel olarak tarihi birikim içeren yapıları ileriye taşımak için yapılan işlemler bütünüdür. Bilindiği üzere eski binalara uygulanan restorasyon çalışmalarının her birinin uygulanması kendine özgü şeklindedir. Restorasyon çalışması uygulanacak olan yapı karar verilmesinin hemen ardından restoratör olarak birtakım yöntemlerin de uygulanması gereklidir.
Gerek şehirler gerekse ülkelerin simgesi olan tarihi yapıların veyahut binaların savaş yada deprem gibi birtakım felaketler sonucunda hasar alması yada tam olarak yıkılması sonucunda rekonstrüksiyon açısından ideal olan ortam oluşur. Zira tarihi binanın yerine uygulanacak olan yeni yapılarda var olan eski binanın tarihi dokusunu veyahut binanın kendine özgü malzemesi gibi ayrıntılar yoktur. Dolayısıyla da her zaman için tarihi binaların kişiler üzerinde maneviyat ve yaşanmışlıklar açısından değeri büyüktür.
Herhangi bir tarihi anıtın yeniden restore edilmesi sonucunda eski tarihi anıt bir nevi yeniden yapım olarak eskiye gitmenizi sağlayabilir. Ancak yeni yapılarda böyle bir his, tarihi dokuyu bulabilmemiz mümkün değildir. Özetle yeni binaların tarihi değeri olmamaktadır.