Sahanlık nedir ve nerelerde kullanılıyor gibi sorular için şunu rahatlıkla söylememiz gerekir ki sahanlık, inşaat sektöründe şantiye alanlarında konutların kapısında veyahut iç mekân tasarımlarında kullanılan güvenlik sağlayan bir düzlemdir diyebiliriz. Bu düzlemler özellikle merdivenlerin başlarına uygulandığı zaman kullanıcıların merdiven inişlerinde ve çıkışlarında büyük kolaylık yaşamalarını sağlar.
Kullanıcılar bu şekilde rahatlıkla merdiven basamaklarını çıkarken soluk alma, dinlenme fırsatı bulabilirler. Katlara geçiş imkânı sağlayan bu düzlemler ayrıca düz kollu olarak uygulanan merdivenlerin yönünün değiştirilmesini de sağlamaktadır. Sahanlık ayrıca yatay şekilde olup, geçişleri sağlayan merdiveni oluşturan öğedir.
Sahanlıkların genel olarak iki metre olacak şekilde yüksekliğinin olması idealken kat ortalarına konuşlandırılması uygun olacaktır. İki sahanlığın arasında oluşan farkın genel olarak üç metreyi geçmemesi gereklidir. Uzun şekilde oluşturulan merdiven basamaklarında sahanlıkların 15 ile 18 merdiven basamağında oluşturulması sağlıklı olacaktır.
Sahanlıkların genel olarak çıkış hattı bulunur. Bu çıkış hattından dikey olacak şekilde uzanan alana sahanlık genişliği adı verilir. Bir diğer yandan bu genişliğin asgari oranda 100 cm olması uygundur. Sahanlık eğer ki çıkış hattından paralel olacak şekilde uzanıyorsa bu defa da bu alan sahanlık uzunluğu olarak adlandırılır.
Sahanlık Türleri Nelerdir?
Sahanlık nedir konusu sıklıkla bu konuyu merak eden ve inşaat sektörüne ilgi duyan kişiler tarafından araştırılmaktadır. Sahanlık kavramının basit olarak tanımını yapmamız gerekirse şöyle tanımlayabilmemiz uygun olur. Sahanlık, merdiven evi dahilinde yer alan ve ayrıca merdiven basamakları haricinde olan düzlüklere sahanlık olarak tanımlayabiliyoruz. Bu oluşturulan düzlemlerin biçimleri ise merdiven yapı planına göre değişim gösterebilir.
Dolayısıyla sahanlıkların var oldukları bölüme göre isimleri de ara sahanlık veyahut köşe sahanlığı yada kat sahanlığı, tam sahanlık şeklinde farklı isimlerle adlandırılır.
Köşe Sahanlığı
İki kollu olan birbirine dik şekilde olan merdivenlerdeki sahanlık türüne köşe sahanlığı diyebiliriz.
Tam Sahanlık Türü
İki kolu da birbirlerine paralel olacak şekilde tasarlanan merdivenlerin aralarında yer alan ara sahanlıklar tam sahanlık olarak adlandırılır. Bu sahanlık türünde ise sahanlığın genişliği merdivenlerin kol genişliği olacak şekilde tasarlanması uygundur. Bu sahanlık türünde genişlik hiçbir şekilde 1 metreden az olacak şekilde dar yapılmamalıdır.
Ara Sahanlık
Ara sahanlık türü ise iki kat şeklinde döşemeye sahip olan platformlardır. Ara sahanlıklar genellikle merdiven kolunun genişliğiyle uyumlu olmalıdır. Lakin ara sahanlıklar bağlantıyı sağladıkları katlarda olmamaktadır.
Kat Sahanlık Türü
Kat sahanlığı ise, merdiven kollarının bulunduğu son kısımda yer alan döşeme parçalarına kat sahanlığı ismi verilir. Katlara geçiş bu sahanlık ile gerçekleşebiliyor.
Sahanlık Yapımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Sahanlık nedir ve sahanlık yapımı nasıl olmalıdır, sahanlık türleri gibi konuları makalemiz künyesinde rahatlıkla bulabilir ve bu konuya ilişkin aklınızda yer alan soru işaretlerini de yanıtlar bulabilirsiniz.
İşte gelin o halde, sahanlık yapımında dikkat edilmesi gerekli olan detaylara…
- Sahanlık oluşturulması için birtakım detayların önemli olduğunu söylememiz uygun olur. Zira merdiven basamaklarının ortalama üç ya da daha fazla olması halinde korkuluk yapılması gereklidir. Ancak 18 basamak ve sonrası için kesin suretle sahanlık oluşturulması gereklidir.
- Sahanlıkların oluşturulmasında ilk olarak her ne kadar basamak sayısı önemli olsa da aynı zamanda insanların rahat etmesi için uygun tasarımlarda olması da ayrıca önemlidir. Genellikle insanların konforunun sağlanması için ortalama 8 veyahut 9 basamak sonrası sahanlıkların yapılması oldukça gereklidir.
- Konut yapımlarında belirlenen kurallar doğrultusunda merdivenlerin kullanışlı olacak şekilde tasarlanması için ayrıca basamak sayısı belli oranlarda sınırlandırılmıştır. Dolayısıyla yükseklik değeri belirli oranları geçen basamaklarda sahanlıklar uygulanmalıdır.
Sahanlıkların yapılması belirli oranlarda merdiven basamaklarının fazla olmasıyla uygulanır. Bu bir nevi katlara iniş çıkışlarda kişilerin yorulmasını ve nefes alarak dinlenmesine de olanak tanır. Sahanlıklar merdiven basamaklarının sayısına göre şekil alırken aynı zamanda kat planına uyumludur.