Silüet nedir, mimaride özellikle silüet ne manaya geliyor gibi sorular sıklıkla bu kelimenin mimari veyahut inşaat sektöründe nasıl kullanıldığını merak eden kişiler tarafından araştırılan konulardır. Silüet, belirlenmiş olan renk tonlarına uygun kesin çizgiler var olmadan sadece yapılan işlemin ne olduğunu anlamaya yarayan adeta gölge çizimdir.
TDK anlamını araştırdığınızda bu kelimenin dilimize Fransızcadan geçtiği bilinmektedir.
Mimari terim olarak kullanıldığı zaman Siluet şu şekilde açıklanabilir.
Silüet, bir nesnenin veya bir objenin arka plana göre çizgisel bir şekilde belirginleştiği, yalnızca dış hatlarının görülebildiği görüntüye denilmektedir. Bir nesnenin silueti çoğunlukla bir ışık kaynağının arkasında ya da güçlü bir ışığın önünde olması sonucu meydana gelir.
Siluet, nesnenin sadece dış hatlarını belirtir. Detaylar hakkında bilgi vermez. Nesnenin tanımlanmasında yardımcı olur.
Silüet Çizim Nedir?
Silüet nedir ve siluet çizim neyi ifade eder gibi sorular online mimarlık platformlarında yer alan konular arasındadır. Bu alanda bilgi sahibi olmayan kişiler için içeriğimizde siluet nedir, çizimi nedir, siluet planı nasıl yapılır gibi konuya ilişkin tüm merak ettiğiniz detayları bulabilirsiniz. Siluet çizimi nedir soruları için şunu rahatlıkla söylememiz mümkün ki siluetin tam olarak temelinde gölge ve vurgulama mevcuttur. Mimari tasarımlarda veyahut projelerde çizimi yapılan nesnelerin boyutu veyahut gölgelemesi doğru şekilde uygulanırsa siluet çizim o şekilde karşımıza çıkar. Dolayısıyla hatasız işlem uygulanmış olur.
Siluet tekniğinin kullanılmasıyla oluşturulan çizimlerde nesnenin ne olduğu tam olarak anlaşılmasa da yapılan vurgulamalar ile ve siluet çizim tekniğiyle kolaylıkla anlaşılabilir. Eğer ki bir çizimde resmin tam olarak ayrıntılarını karşıya tam olarak aktarmak istemiyorsanız siluet çiziminden yararlanabilirsiniz. Ayrıca farklı malzemeler kullanılarak nesne oluşturulduğunda olduğundan daha farklı da algılanabiliyor.
Siluet Planı Nedir, Nasıl Uygulanıyor?
Siluet nedir, siluet planı nasıl yapılır gibi sorular için hazırlamış olduğumuz makale künyesinde siluet planının oluşturulmasını örneklerle anlatmak daha anlaşılır olabilir. Siluet planı oluşturulurken ilk olarak hangi alanın resmi çizilmek isteniyorsa alana bakılır ve ardından gözler tam olarak kapatılır. Akabinde ise kişide renk ve detay solmaya başlar. Lakin önceden bakmış olduğu alana göre hafızasında bir şeyler kalabilir. İşte siluet planı da bu şekilde oluşturulur. Kimi ayrıntılar hatırlanmazken ancak yine de alanın nerede olduğu ve nasıl olduğu belirlenebilir.
Genellikle siluet planı mimari çizimlerde kullanılır. Ayrıca şehirlerin çizimlerinde bu teknikten yararlanılır. Mimari çizimlerde şehir planlamalarının resmedilmesinde siluet tekniği işe yaramaktadır.
Siluet Çizimi Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekli Olan Unsurlar Neler Olabilir?
Mimari alanlarda siluet tekniği kullanılması sırasında dikkat edilmesi gerekli olan unsurlar mevcuttur. Öncelikle siluet çizimi yapılırken ayrıntıların gölgelendirme tekniğiyle belirlenmesi önemlidir. Siluet olarak çizim yapılacak alanlarda binalar veyahut yolların da iki tarafı da belirlenmelidir. Mimari de siluet çizimi yapılacağı zaman herhangi bir noktanın baz alınması gereklidir. Kuşbakışı görünümünün baz alındığı yükseklikten bakıldığı zaman gölgelendirme uygulanacak olan kapı veyahut pencereler, kaldırım yada var olan binaların katlarının görünmesi yeterlidir.
Siluet çizimi uygulanacağı zaman genel olarak çizime binaların dış görünümünün resmedilmesiyle başlanır. Nesnelerin var olan kenar kısımları çizimin yapılmasının en önemli olduğu kısımlardır. Siluet tekniği özellikle mimari alanda sıklıkla kullanılır. Burada önemli olan çizim yapılacak olan malzemelerinde belirlenmesidir. Zira çizimin yapılacağı alana göre malzeme seçimi yapılmasıyla daha sağlıklı bir proje ortaya konulur. Birbirinden farklı olacak şekilde nesnelerin resmedilmesi için farklı renk kullanımları yapılabilir. Siluet çizimi yapılırken disiplin ön planda tutulmalıdır. Bu çizim tekniğinde var olan hataların üzerinin örtülmesi için üzerinden geçilmesi yerine silme işlemi uygulanmalıdır.
Bir diğer yandan mimari alanda kullanılan siluet çizim tekniğinde başarılı projeler oluşturulması için kullanıcının bu çizim için teknik çizim eğitimini de almış olması gereklidir. Böylelikle mimari alanda yapılacak olan şehir yada farklı yapıların resmedilmesinde siluet tekniğinden yararlanılması mümkün olur. Siluet çizim tekniği bu alanda oldukça önemlidir.