Tretuvar nedir ve nasıl yapılır, ne işe yarar gibi sorular şantiye bloglarında sıklıkla yer alıyor. Özellikle inşaat alanıyla ilgilenen ve bu sektöre ilgi duyan kişiler Google aramalarında bu kelimeyi sıklıkla aratmaktadır. Tretuvar nedir ve kullanım alanları nerelerdir gibi soruların yanıtlarını bu makalemiz künyesinde bulabilirsiniz. Gelin birlikte kelime anlamını, ne işe yaradığı ve nasıl yapıldığı gibi soruların yanıtlarını birlikte değerlendirelim!
Bu tekniğin kullanım alanı binaların çevresi ve yolların kenarıdır. Yol ve yapılan binalar arasında ayrım oluşturmak ve bu şekilde ayrıca oluşabilecek sulara karşı da önlem oluşturmak adına kullanılan tekniktir. Halk dilinde bu teknik kaldırım olarak nitelendirilse de inşaat ve şantiyelerde tretuvar olarak lanse edilmektedir.
Tretuvar Nedir?
Tretuvar yol ile binalar arasında olan bir nevi kaldırım niteliğinde olan alanlardır. Dolayısıyla bu alanlarda yağmurdan dolayı oluşan sular durmaz ve yol boyunca akar gider. Doğal oluşabilecek afetlerin önüne engel oluşturabilir. Yollara uygulanan tretuvarlar genel olarak farklı renklerde olabileceği gibi aynı zamanda farklı ebatlarda da uygulanabilir. Genişlik ve yükseklik olarak aynı olan bu tretuvarlar, kullanılacak olan yol ve binaların özelliklerine göre de farklılık gösterebiliyor.
Tretuvarlar aynı zamanda kaldırım olarak adlandırıldığı için yürüyüş yolu olarak ta değerlendirilebiliyor. Bu tekniğin amacı hiç kuşkusuz ki yağmur sularından oluşması mümkün olan problemlere karşı koruyuculuk oluşturmaktır.
Tretuvar Nasıl Yapılıyor?
Yapılış aşamaları şöyledir:
- İlk olarak tretuvar altındaki zeminin uygun hale getirilmesini sağlamak önemlidir. Bu aşama yapılmadan hiçbir şekilde imalata başlanmamalıdır.
- Tretuvar uygulama öncesi sıkıştırma işlemi yapılmadığı zaman yağmur sularından dolayı çökme durumu yaşanabilir. Bu sorunun yaşanmaması için mutlak surette sıkıştırma işleminin yapılması gereklidir. Gerekli durumlarda imalatın altına blokaj, çelik donatı ve beton imalatı ile temel yapılabilir.
- Yol kenarına yapılacak kaldırımlarda yol ile arasında kot farkı oluşturmak için bordür imalatı yapılır. 25-30 cm yüksekliğindeki prefabrik beton yapı elemanı bordürün altına grobeton atılarak sabitlenmesi sağlanır. Bordür taşları arasında 350 kg/m3 çimento harcı kullanılır ve dolgu işlemine geçilmeden kuruması beklenir. Yapılacak kaldırım altında blokaj, kırma taş, çelik donatı ve beton gibi malzemeler kullanılarak temel yapılır. Temelin yüklere maruz kaldığında çökme yapmaması önemlidir. Yapılan temel üzerine 8-10 cm kalınlığında kilt silt gibi malzemeler içermeyen ve çok ince daneli olmayan kum tabakası serilir. İlerde çökme meydana gelmemesi için dolgunun kompaktör gibi aletlerle sıkıştırılması gerekir. Yapılan dolgu üzerin beton veya parke taşı, granit, bazalt, doğaltaş, karo gibi kaplama malzemelerinden birisi uygulanarak imalat bitirilir. Derzli kaplama malzemelerinde derz aralarına derz dolgusu veya mil kum kullanılarak yapılan kaplamanın stabil olması sağlanır.
- Kaldırım üzerinde suların birikmemesi için yola doğru eğim verilmelidir.
Tüm bu adımların başarıyla uygulanmasıyla tretuvar yapımı sağlıklı şekilde gerçekleştirilebilir.
Kullanım Amaçları
Kullanım amaçlarını şu şekilde sıralayabiliriz.
- Yağmur, kar gibi hava koşullarından kaynaklı su birikintilerinin kaldırım üstünde birikmemesi
- Bina, işyeri gibi yapılarda hava koşullarının zararlı etkilerinden korunması
- Yayaların rahat bir şekilde yürümesine imkan sağlaması
- Bisiklet kullanımına müsait olan bir kaldırım yapımında bisiklet kullanıcılarının oluşacak tehlikelerden korunması
- Yayaların güven içinde yürüyüş yapmalarının sağlanması
- Trafik kazalarına karşı güvenliği sağlaması, insanları koruyacak alanlar oluşturması
- Yol yapım aşamalarında yol kenarlarına estetik görünüm sağlaması
Genişlik ve Yükseklik Ölçüleri Nasıl Olmalıdır?
Yapılacak imalatın genişliği için ortalama belirlenen ölçü 1 metre olmalıdır. Elbette bu standart olarak belirlenen bir ölçü olmakla birlikte yolun durumuna veyahut birtakım farklı gerekliliği olan unsurlara göre değişim gösterebilir. Örneğin yol kenarında oluşması gereken kaldırımın ölçüsü kimi elzem durumlarda 1 metreyi geçecek şekilde tasarlanıp uygulanabilir.
Tretuvarın yüksekliği çevresinde yer alan binaların yüksekliğiyle yakından ilişkilidir. Binaların var olan kot seviyesinden daha yukarıda olmak durumundadır. Kaldırımın genel olarak yüksekliği yol seviyesine oranla 18 cm yüksek olacak şekilde tasarlanıp uygulanması gereklidir. Bu yükseklik seviyesi en fazla 18 ile 30 cm arasında değişim gösterebilir. Burada önemli olan yağmur sularından binaların etkilenmemesidir. Kot seviyesi dikkate alınmalıdır.
İlginizi Çekebilir: A dan Z ye İnşaat Yapım Aşamaları